WELKOM IN DE WERELD VAN HET ENNEAGRAM VOOR BEDRIJVEN

Mijn interesse en passie voor het enneagram ervaar ik nu reeds meer dan 10 jaar. De kennis gaat enorm diep, en voor mij is het nog steeds het mooiste en oudste persoonlijkheidsmodel wat er bestaat. Mijn energie, humor en liefde die ik in het delen van deze kennis kwijt kan is dan ook te lezen en te ervaren bij de trainingen.

Het is van wezenlijk belang dat het enneagram op de juiste wijze wordt gehanteerd, niet om te labelen, maar juist om onze levenskompas te leren gebruiken op de weg naar onze innerlijke vrijheid. Het maakt dat je gaat inzien wie je bent, wat je bewegingen zijn in welke situatie dan ook, weet je altijd de weg naar het positieve te vinden en weet je hoe je weer naar jouw eigen Noorden terug kunt komen. Keuzes maken, handelen en omschakelen gaat zoveel beter. Zowel persoonlijk als op het werk als in relaties.

Na jaren werkzaam te zijn geweest in dienstverband, en de afgelopen 15 jaar werkzaam te zijn als zelfstandig ondernemer, ben ik enorm rijk geworden aan ervaringen met het werken met collega’s, directeuren en klanten van het bedrijf.

Een van mijn krachten bleek te zijn dat ik mij moeiteloos kon aanpassen aan situaties dat ik prima overweg kon met mensen van allerlei niveaus, en ik zag het belang van actie. Toen nog niet wetende dat wij allemaal beschikken over een “kerntype” mens zijn, registreerde ik het onbewust al wel.

Wat bij mij vanzelf sprekend was, was voor een collega waarmee ik toen soms samenwerkte een mega probleem. Empathie, afstemmen, verplaatsen en actie ondernemen was nou net wat mij makkelijk afging en voor haar was het het ergste wat zij moest doen.

Zij was echter wel de receptioniste van het bedrijf… Ze zag er prachtig uit, integer, slim, wilde graag alles weten en pikte haar werk zo op… dus natuurlijk werd ze destijds aangenomen… echter ze was wel het visite kaartje van het bedrijf… het eerste contact aan de telefoon en bij aankomst van de gasten was ze kort, duidelijk doch zeer afstandelijk en er vielen vele stiltes op het moment dat er juist sociaal gehandeld diende te worden. Niet echt gewenst als je het visitekaartje voor je bedrijf bent op dat moment.

Ik zag wat er gebeurde, we konden goed samenwerken, vaak nam ik de voorgrond voor haar uit handen wanneer ik kon en zij deed het werk achter de schermen. We handelden allebei intuïtief op deze momenten, maar het was duidelijke dat zij niet op haar plek zat in deze functie. Uiteindelijk adviseerde ik haar te gaan kijken naar een ander soort functie, en samen keken we naar wat haar kracht en haar wens was en vervolgens kreeg zij een analytische functie bij de afdeling Sales. Perfect voor haar, ze kwam volledig tot haar recht en haar potentieel was een enorme aanwinst voor de afdeling!

Het Enneagram kan dus de eerste schakel worden als het personeel voor het eerst in aanraking komt met een training van het Enneagram. De kwartjes gaan vallen, de zelfreflectie wordt duidelijk en helderder geactiveerd en gemotiveerd, het ego wordt een ander verhaal en de uitkomst na zo een training brengt openheid en ruimte voor groei, bewustwording van handelen en gedrag, meer verantwoordelijkheid nemen voor eigen handelen. Verandering van functie of het juist consistent zijn in de huidige positie. Voor het bedrijf een must om dat energie, groei en vooruitgang ook afhankelijk is van het teamwork alsmede de individuele potentie op elke werkplek.

Wat brengt het Enneagram voor een bedrijf, voor het personeel en voor collega’s en teamwork?

 • ontdekken wat voor kern type het bedrijf zelf is
 • inzicht in: zit de juiste persoon op de juiste plek
 • communicatie verbetering binnen en buiten het bedrijf
 • meer begrip in de cultuur van het desbetreffende bedrijf
 • meerdere mogelijkheden van handelen door personeel in diverse situaties, ook al is het niet iemands core-drive
 • voorkomen van langdurig ziekte verzuim en stress vermindering op de werkvloer
 • betere energie onderling, bewustwording door begrip en respect voor elkaar.

Voor welke bedrijven is het Enneagram geschikt?
Van uitzendorganisatie tot Eenmanszaak, van Therapeutische praktijk tot Winkelketen.

Het belangrijkste wat het Enneagram brengt

 • inzicht in en voor het personeel zelf,
 • wie zijn zij, hoe functioneren zij in bepaalde situaties, komen die overeen met het werk wat zij doen
 • gaat het je moeiteloos af of loopt iemand op zijn of haar tenen, die ene collega die je op de zenuwen werkt om dat hij het niet perfect uitvoert zoals het zou moeten?
 • hoe kunnen zij anders reageren, communiceren vanuit hun kern en kennis zodat ze wel gezien en gehoord worden
 • wat laat men liever aan anderen over en waarom? erachter komen kan juist een verborgen talent en potentieel naar voren brengen waardoor de actie en het resultaat ineens wel gaat stromen.

Bent u geïnteresseerd geraakt en wilt u hierover eens brainstormen wat dit voor uw bedrijf zou kunnen betekenen, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Wendy Kuit en Salvatore Lodico – The Enneagram Life Compass program op maat.
Dagelijks te bereiken vanaf 9 uur via 06 4136 6039.

Hieronder heeft u een kort kiekje in de keuken van de 9 types:
1. Enen zijn realistisch, consciëntieus en principieel. Ze proberen hun hoge idealen na te streven.
2. Tweeën zijn warm, betrokken, verzorgend en gevoelig voor de behoeften van anderen.
3. Drieën zijn energiek, optimistisch, zelfverzekerd en doelgericht.
4. Vieren zijn gevoelig, warm en scherpzinnig.
5. Vijven hebben behoefte aan kennis en zijn intro­vert, leergierig, analytisch en inzichtelijk.
6. Zessen hebben verantwoordelijkheidsgevoel, zijn betrouwbaar en zijn loyaal aan familie, vrienden, groepen en goede doelen
7. Zevens zijn energiek, levendig, en optimistisch. Ze willen hun steentje bijdragen aan de wereld.
8. Achten zijn direct, onafhankelijk, zelfverzekerd en beschermend.
9. Negens zijn ontvankelijk, goedaardig en ondersteunend. Ze streven naar harmonie met de medemens en de wereld om hen heen.